Bilim, bu konuda eğitim almamış kişiler için kimi zaman kafa karıştırıcı olabilir. Kullanılan bilimsel terimler, günlük hayatta kullanıldığında çok farklı anlamlara gelebilirler. Bilimsel terimlerin iyi anlaşılması, yanlış anlaşmaları ve yanlış genellemeleri engelleyebilir.
Tehlike nedir? Risk nedir?
Örneğin tehlike ve risk terimleri… Herhangi bir gıdada bir tehlike olduğundan bahsedildiğinde tüketicilerde bu gıdadan uzak durma eğilimi başlar. Ancak tehlike riskle karıştırılmamalıdır. Tehlike hayatımızın her alanında vardır. Arabalar bir yaya için her zaman tehlike oluşturur. Yoğun bir otobanda araçlardan kaynaklanan tehlikeye maruz kalma riski yüksekken, sakin bir ara sokakta çok daha düşüktür.
Tehlike, herhangi bir zarara uğrama potansiyelidir. Risk ise bu zarara uğrama olasılığıdır. Gıdalarda fiziksel, biyolojik veya kimyasal tehlikelerden bahsedebiliriz. Balık ürünlerinde kılçık bulunması, konservenin mikrobik olarak bozulması, meyvelerde ilaç kalıntısı bulunması bu tehlikelere örneklerdir. Gıdalarda risk ise tehlikeye ne kadar çok, ne kadar uzun süre, ne kadar sık maruz kalındığı ile ilgilidir.
Riskler alınacak bazı önlemlerle en aza indirilebilir. Kanunlara ve standartlara uygun üretim yapan, kayıtlı gıda üreticileri, sistemlerini bu tarz tehlikeler açısından riski en aza indirmek üzere kurmuşlardır. Bunun yanında, tüketicinin de riskleri en aza indirerek tehlikelerden uzak kalmak, güvenilir gıdalarla beslenmek konusunda yapabilecekleri vardır. Riskli ürünleri tüketirken dikkatli olmak, gıdaların son tüketim tarihlerine ve saklama koşullarına dikkat etmek, kabuğuyla tüketilen sebze ve meyveleri yıkamak bunlardan bazıları.